Računovodstvo i finansije

Amerikanci se odriču državljanstva rekordnim tempom

U trećem kvartalu ove godine, 1.376 Amerikanaca se odreklo svog državljanstva Sjedinjenih Država, što je novi rekord, čime je oboren kvartalni rezultat zabeležen 2016. godine.

Pored toga, ako ovogodišnji četvrti kvartal bude istovetan kao poslednji kvartal 2016. godine, kada je 2.365 ljudi izabralo da se iseli iz SAD-a, godišnji  rezultat za 2017. godinu bi mogao da dostigne broj od 6.813 ljudi, što je povećanje od 26 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada se 5.411 građana SAD-a odreklo državljanstva.

Tempo Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva je počeo da ubrzava tokom 2010. godine, kada je uveden Zakon o porezu na dodatu vrednost (Fatca). Tadašnja akcija je imala za cilj sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza za državljane SAD-a koji žive ili rade u inostranstvu, u osnovi zahtevajući od inostranih institucija, koje drže imovinu amerikanaca, da prijave te račune ili zadrže porez od 30 odsto.

Među građanima koji su se odrekli državljanstva, nalaze se i poznata imena poput pisca T.S. Eliota, reditelja Terija Giliama i Džona Hjustona, kao i britanskog zvaničnika Borisa Džonsona, koji je rođen u Njujorku.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!