Projekti

Američki milijarder finansira zatvaranje 250 termoelektrana

Američki milijarder Majkl Blumberg planira da uloži 500 miliona dolara u projekte, koji imaju za cilj smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, što je deo borbe protiv globalnog zagrevanja.

"Novac će biti upotrebljen za zatvaranje oko 250 termoelektrana na ugalj širom SAD do 2030. godine", naveo je Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka u periodu od 2002. do 2013. godine.

Taj plan predstavlja najveću koordinisanu kampanju u borbi protiv globalnog zagrevanja u SAD. Cilj je da se podstakne upotreba obnovljivih izvora energije, tako što će se pružiti podrška lokalnim inicijativama i podstaći politički kandidati da klima bude njihov prioritet.

"Nalazimo se u trci sa globalnim zagrevanjem, a za sada praktično ne postoji nada da će savezne vlasti u SAD nešto učiniti u rešavanju tog pitanja naredne dve godine", rekao je Blumberg, aludirajući na američkog predsednika Donalda Trampa koji je skeptičan prema klimatskim promenama, prenosi Beta.

Zahvaljujući sličnom projektu, koji je Blumberg pokrenuo 2011. godine, u koji je, takođe, uloženo 500 miliona dolara, do sada je zatvoreno 289 elektrana na ugalj u SAD.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!