Saobraćaj i transport

Ako nemate zimsku opremu - kazne i do 5.000 evra

Za vozače je stupio na snagu zimski režim vožnje, što znači da je neophodno imati zimsku opremu, a kazne se razlikuju od zemlje do zemlje. Zakonom je propisano da je od 1. Novembra potrebno da vozači zamene ltnje gume zimskim.

Kazne za nepoštovanje tog propisa su prilično visoke.  Tako u Srbiji ako vozači na putu nemaju zimsku opremu platiće kaznu od 6.000 do 800.000 dinara. Ako je vlasnik fizičko lice kazna je od 6.000 do 20.000 dinara, dok je za pravna lica iznos kazne od 100.000 do 800.000 dinara.

Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje kolovoza, a ako vas policija zaustavi u Hrvatskoj bez adekvatnih guma, sledi kazna od 700 kuna (oko 90 evra), piše “Jutarnji list”.

U Sloveniji  vozači od 15. novembra moraju da imaju 4 zimske gume dubine profila najmanje 3mm ili 4 letnje jednakog najmanjeg profila, ali s pripremljenim lancima u prtljažniku. Ukoliko nemate, sledi kazna od 40 do 300 evra. Ako niste očistili sneg s auta, platićete 200 evra, a ako su zbog vaših neodgovarajućih guma morali da zatvore put, kazna je 500 evra.

U Bosni i Hercegovini su neophodne zimske gume na sva 4 točka najmanje dubine profila 4 mm ili letnje jednakog najmanjeg profila, ali takođe s pripremljenim lancima, i to od 15. novembra. Ukoliko se ne pridržavate te obaveze, može vas stići kazna od 40 konvertibilnih maraka (oko 20 evra). Zanimljivo: za vozila iznad 3,5 tona kao zimska oprema propisane su i vreća peska do 50 kg kao i lopata za sneg.

U Austriji gde je pretežno planinski reljef, potrebne su 4 zimske gume najmanje dubine profila 4 mm ili 4 letnje jednakog najmanjeg profila, ali uz pripremljene lance, i to važi već od 1. novembra. Ukoliko padne veći sneg, lanci su obvezni i ako imate zimske gume. A ta slučaj da nemate opremu, kazna je 35 evra, a ako ugrozite sigurnost, policija može da vas kazni i 5.000 evra.

U Nemačkoj je zakon propisao da u vreme zimskih uslova (sneg i poledica) na vozilu moraju biti 4 zimske gume. Zanimljivo: zakon ne naglašava izričito minimalnu dubinu profila, a kaže i da letnje gume na koje su montirani lanci nisu primerene za vožnju. Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 evra, a u slučaju ugrožavanja saobraćaja najmanje 80 evra.

U Italiji je zimska oprema zakonom obavezna već od 15. oktobra u planinskoj pokrajini Aosta, dok u drugim pokrajinama nije određena kalendarski već zavisi od vremenskih prilika. I na Apeninima vredi pravilo - 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim gazećim slojem ili 4 jednako dobre letnje, s pripremljenim lancima. U suprotnom preti kazna od 85 evra.

Francuska nema zakonom određenog datuma od kojeg je obavezno korišćenje 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim profilom ili 4 jednake letnje s pripremljenim lancima, ali treba biti na oprezu, posebno ako se putuje u planinska područja. Obaveza korišćenja nastupa istog trenutka kad nastupe zimski uslovi, to jest sneg na putu ili poledica, odnosno kad je obavezna upotreba označena znakom. Kazna za vožnju bez zimske opreme 135 evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!