Energetika

Akcionari "British Petroleum”-a, koji imaju 30 biliona dolara, traže da kompanija smanji emisiju štetnih gasova

Na skupštini 99 odsto akcionara “British Petroleum”-a podržalo je odluku kojom se od naftnog giganta traži da bude transparentan u vezi sa smanjenjem emisije ugljen-dioksida.

Zahtev je potekao od Climate Action 100+, grupe institucionalnih investitora koji upravljaju aktivom vrednom više od 30 biliona dolara. Climate Action 100 grupa je osnovana krajem 2017. godine, a "+" je dodat kada je identifikovana još 61 kompanija, naredne godine u julu.

Investitori žešće nego ikada do sada pritiskaju kompanije u sektoru fosilnih goriva i najveće svetske emitere štetnih gasova da promene politiku i postanu transparentniji.

Nakon što je Pariski sporazum potpisan 2016. godine, kada su se zemlje potpisnice obavezale da će se posvetiti cilju ograničavanja globalnog zagrevanja ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski novi, CalPERS je radio sa istraživačima na identifikovanju 100 korporacija koje najviše doprinose klimatskim promenama.

Najveća evropska naftna i gasna kompanija, “Royal Dutch Shell”, rešila je da smanji emisiju štetnih gasova (uključujući i onu koju proizvode mušterije koristeći njeno gorivo) odredivši ciljeve, kao i da će prekinuti veze sa lobističkim grupama koje nisu posvećene tom cilju.

Rudarska kompanija “Glencore” uradila je isto, obavezavši se da će obustaviti širenje svog poslovanja sa ugljem, prenosi B92.

Energetska kompanija “Equinor” obavezala se da će podnositi godišnji izveštaj javnosti o svojim emisijama i tome kako ostvaruje svoje ekološke ciljeve, a vodeći brodski prevoznik “Maersk” obavezao se da neto vrednost svoje emisije štetnih gasova svede na nulu do 2050. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!