Društvo

Akcija čišćenja Ade Ciganlije

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je tradicionalnoj ekološkoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera na Adi Ciganliji u Beogradu, u kojoj je učestvovalo više od 80 ronilaca policije, vojske i ronilačkih klubova iz Srbije i Republike Srpske.

Cilj manifestacije je da se podigne svest društva o značaju zaštite životne sredine i skrene pažnja javnosti na loše navike bacanja smeća u reke, jezera i prirodu. Akciju podvodnog čišćenja Savskog jezera, kojoj je domaćin JP „Ada Ciganlija“, organizovali su Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Savez ronilaca Srbije (SOPAS), u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i ronilačkim klubom „Kalipsoˮ.

Ministar Trivan je rekao da je briga o životnoj sredini u vreme globalnih klimatskih promena planetarni test za sve, kako za donosioce odluka tako i za svakog čoveka pojedinačno. „Odgovoran odnos prema životnoj sredini, vodi, zemljištu i vazduhu,  biljnom i životinjskom svetu je civilizacijska mera i nedopustiv je nehajan odnos prema tim prirodnim resursima. Trivan je podsetio da Srbija pripada jednom  od najbogatijih područja biodiverzitetom u svetu, ali da istovremeno imamo najmanje autohtonih, površinskih voda u ovom regionu Balkana. On je kazao da je važno da se obezbedi voda za budućnost jer je nestašica pijaće vode urgentno svetsko pitanje, koje ima ozbiljne ekonomske, ekološke, ali i socijalne posledice, i da je najvažniji posao Ministarstva  rešavanje pitanja otpadnih voda i izgradnje 359 postrojenja kakvo je  Centralno postrojenje koje se gradi u Leskovcu koje je juče obišao  a koje je prvo od 359 planiranih u Srbiji.

Trivan je rekao da Beograd ima 186 vodoizvorišta i 12 jezera i istakao da se Ada Ciganlija nalazi u neposrednoj blizini vodoizvorišta, što joj daje poseban značaj i da je važna kao reprezentativan sportsko –rekreativan centar ne samo Beograda već i cele Srbije. Posebno je zahvalio roniocima koji godinama učestvuju u ovoj ekološkoj akciji i ukazao da  količine danas  izvađenog otpada i onih koje su  ronioci pronašli predhodnih godina mogu biti ekvivalent brige o životnoj sredini.

Predsednik Olimpijskog Komiteta Srbije Božidar Maljković je rekao da Beograd ima Adu Ciganliju, bogatstvo kakvo retko koji grad u svetu ima i da treba da odgovornim odnosim pokažemo da nam je stalo do čiste i zdrave životne sredine u čitavoj Srbiji.
Božana Ostojić, predsednik SOPAS-a, koji je član Svetske ronilačke federacije (CMAS), i predsednik komisije za ekologiju i održivi razvoj Olimpijskog Komiteta Srbije  navela je da su ronioci ranijih godina imali puno više posla oko mnogo većih količina smeća i otpada nego što  danas, kada je iz Savskog jezera izvađeno pedesetak kilograma. Apelovala je da svi  misleći globalno a delujući lokalno damo doprinos zdravoj životnoj sredini, čistijem i zelenijem Beogradu i Srbiji.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!