Finansijske usluge

“Addiko Bank” – izlazak na berzu ili prodaja?

Bankarska grupacija “Addiko” sa sedištem u Beču, koja posluje i u Srbiji, uskoro će ili na berzu ili će biti ponuđena na prodaju, javlja Rojters.

Fond Advent priprema inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) ili prodaju “Addiko Bank”, koja je nastala iz posrnule “Hipo banke”, piše ta agencija.

Banke “Goldman Sachs” i “Citi” biće savetnici u ovom procesu, prenosi Rojters izjave svojih izvora.

Ipak, čini se da će fokus biti na IPO koji bi mogao da se realizuje dogodine.Tržišna vrednost “Addiko Bank” je 850 miliona evra, rekao je jedan od Rojtersovih izvora.

“Addiko” ima sedište u Beču, a prisutan je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, prenosi B92.

Podsetimo, “Hypo” je otišao u penziju pre dve godine i tada je grupacija “Hypo Alpe Adria Bank” promenila ime u “Addiko”.

Čelnici banke u Srbiji tada su na konferenciji za novinare u Beogradu objasnili da su promene u banci počele i godinu ranije kada su novi vlasnici banke postali američki fond Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj. Ubrzo su sve poslovnice i ekspoziture u Srbiji dobile novi izgled i ime, čime je banka rebrendirana.

“Addiko Bank” u Srbiji je u 2017. godini zabeležila pozitivan poslovni rezultat koji nakon oporezivanja iznosi 1,2 milijardi dinara, piše u poslednjem saopštenju banke o poslovnim rezultatima u Srbiji. Kao nosioce rasta, banka navodi kreditne proizvode u domenu rada sa stanovništvom kao i u segmentu malih i srednjih preduzeća , a ostvaren je i značajan rast u domenu rada sa privredom.

Ukupna aktiva na kraju 2017. godine iznosila je 94,1 milijardi dinara, piše u saopštenju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!