Projekti

10. PUTUJUĆI STUDENTSKI SAJAM – Upoznajte francuske univerzitete

U rektoratu Univerziteta u Beogradu, 23. oktobra 2019. godine od 9,30 do16,30 časova održava se deseti “Putujući studentski sajam. Sajam će otvoriti: Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji i Milica Vinaver, docent Filološkog fakulteta u Beogradu, direktorka Frankofonog centra za univerzitetsku uspešnost.

Pod pokroviteljstvom agencije Campus France, Francuski instituti iz zemalja Zapadnog Balkana organizuju u oktobru deseti „Putujući studentski sajam“. Tom prilikom studenti će imati  mogućnost da se neposredno sretnu sa predstavnicima francuskih univerziteta i najprestižnijih škola Sciences Po-a, Ecole Polytechnique, inženjerskih škola kao i predstavnicima Frankofone univerzitetske agencije (AUF) (spisak prisutnih gostiju u prilogu) , Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i programa Fondacije Tempus i Erasmus+. Tu će dobiti precizne informacije o mogućnostima studiranja u Francuskoj i o načinima kako da finansiraju svoju mobilnost.

Svake godine, broj srpskih studenata koji se upisuju u francuske visokoobrazovne ustanove raste: u univerzitetskoj 2018/2019. godini bilo ih je oko 800, a preko 50 njih imalo je stipendiju Vlade Republike Francuske, dok je 19 srpskih istraživača takođe imalo pomoć za mobilnost za rad na razvijanju istraživačkih projekata sa francuskim timovima.

U skladu sa novom nacionalnom strategijom atraktivnosti pod nazivom Dobrodošli u Francusku/Odaberite Francusku («Bienvenue en France/Choose France») Ambasada Francuske, Francuski institut u Srbiji i kancelarija Campus France u Srbiji, koja je zadužena za promociju francuskog visokog obrazovanja i savetovanje studenata, trude se da ojačaju položaj Francuske kao privilegovane destinacije za visoko obrazovanje kod stranih srednjoškolaca i studenata. Reklamna kampanja, zasnovana na iskustvima inostranih studenata koji su studirali u Francuskoj, počinje i u Srbiji u jesen 2019.  

Dođite da saznate razloge zbog kojih studiranje u Francuskoj omogućava da se ostvare snovi, pre svega, kroz iskustva srpskih alumnista i razgovor sa predstavnicima francuskih visokoobrazovnih ustanova!

Zašto studije u Francukoj omogućavaju da se ostvare snovi?

1izuzetno kvalitetan visokoobrazovni sistem prilagođen svim potrebama:

Francuski visokoobrazovni sistem oslanja se na mrežu od 3.500 državnih i privatnih ustanova.

2 – naučno istraživanje visokog nivoa:

Francuska zauzima 6. mesto kada su u pitanju troškovi ulaganja u istraživanja i razvoj. 16 od 55 Fildsovih medalja dodeljeno je Francuzima. 41,1% studenata doktorskih studija su inostrani studenti.

3 – atraktivna destinacija za inostrane studente i doktorande:

Francuska je 4. zemlja na svetu po broju inostranih studenata, iza SAD-a, Velike Britanije i Australije.

4 – povoljno okruženje za inovacije i mlade preduzetnike:

Francuska je 1. zemlja u Evropi koja se nalazi među 100 najboljih po broju najinovativnijih preduzeća (Thomson Reuters, 2016). Zauzima 6. mesto na svetu kada je reč o podnošenju međunarodnih prijava patenata. (OMPI, 2013).

5 – inovativna industrija, preduzeća koja su lideri na međunarodnom planu

Francuska ima preko 30 preduzeća koji su među prvih 500 na svetu (Fortune Global 500, 2014).

6 – sve bogatiji izbor studijskih programa na engleskom jeziku, više od 1500 studijskih programa na engleskom jeziku u ovom trenutku.

Početak konkursa za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske

Povodom „Putujućeg studentskog sajma“, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji pokreću novi konkurs za dodelu stipendija za Master 2 i doktorate u ko-mentorstvu za univerzitetsku 2020/21. godinu. Konkurs će biti otvoren do 16. marta 2020. Stipendije Vlade Republike Francuske namenjene su onima koji imaju visok nivo francuskog i/ili engleskog jezika, odličan akademski profil, a dodeljuju se za sve oblasti i studijske programe u Francuskoj.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!